Krydder i Thai-mat

Skrevet av Pitcher . i kategorien Faste sider

FUGLEØYECHILI (phrik kee noo) Den minste og sterkeste chili, den man bør unngå hvis man ikke er vant til brennende sterk mat. All chili stimulerer sirkulasjonen og sies å hjelpe til med å forebygge hjertelidelser og kreft.  Annen terapeutisk bruk: mot luft i magen og som fordøyelsemiddel. PrikKeeNoo
SITRONGRESS (takhrai)Sitrongress er uunnværlig i tomyam og er også en forfriskende og styrkende drikke. Man bruker bare roten på planten; den grønne, bladrike delen kastes. Den kan finskjæres og spises, men eldre stilker kan bare brukes som smakstilsetning. Den hjelper på fordøyelsen og er kjent for å hindre gassdannelse og er en vanndrivende, antimikrobial agent bilde2
HVITLØK (khratiam)Hvitløk, enten hele fedd, knust eller i hvitløkolje, finnes i omtrent alle thai-retter, med tørkede fedd brukt som krydder og smakstilsetning.  Dens terapeutiske bruk er som antimicrobial, vanndrivende og slimløsende. Den reduserer tarmgass og kan senke kolesterolet. bilde3
LIME (manao)Lime brukes hovedsaklig som pynt på fiske og kjøttretter. Frukten inneholder anti-inflammatoriske flavonoider hesperidin og naringin. Limesaft stimulerer appetitten og er god til å behandle hoste og influens bilde4
MINT (bai saranae)De friske bladene fra denne urteplanten brukes som pynt og som smakstilsetning. Oljeinnholdet gir planten mange terapeutiske effekter, spesielt som mild antiseptisk med fordøyelses fremmende egenskaper bilde5
KORIANDER (phak chee)Dette er den mest brukte urten, bladene tilsettes en rekke retter på grunn av dens karakteristiske lukt. Røttene knuses sammen med hvitløk og svart pepper for å lage krydder, mens frøene både er krydder og en aromatisk ingrediens. Kokker betrakter koriander som en av de mest allsidige kryddrene. bilde6
GURKEMEIE (khamin)Gurkemeie er medlem av ingefærfamilien og gir aromatiske kvaliteter og gul farge til thai-mat. Gurkemeie har en mild, krydret smak og er god for fordøyelsessystemet. Ny forskning viser også at gurkemeie har positive virkninger på sykdommen alsheimer. bilde7
GALANGAL (kha)Et medlem av ingefærfamilien med en lett bitter smak, den er vanlig i bruk som smakstilsetning i thailandsk kokekunst. Oljeinnholdet har terapeutisk effekt som antireumatiske og antimikrobiale agent og er bra for fordøyelsessystemet. bilde8
INGEFÆR (khing)Ingefær har over 400 medlemmer i familien. Den raspes lett og spises rå eller kokt i store deler av den asiatiske kokekunst. Den hjelper mot kvalme og luft i magen. bilde9
KANEL (ob choei)Det kanelen man får i Thailand er bark fra kasjatreet. Det brukes som smakstilsetning i mange kjøttretter, spesielt i massaman. Kanel og kasjaekstrakt har blitt brukt medisinsk til å behandle mage/tarmproblemer og spesielt mot diare, og den har antibakterielle egenskaper. bilde10
BASILIKUM (horapha, kaphrao, maenglak) Tre typer av denne urteplanten er vanlig i bruk. Friske blader av søt basilikum (horapha) spises rå som pynt eller brukt som smaksvariant. Det er bra for fordøyelsen og for magen generelt.Hellig basilikum (kaphrao) er en viktig smaksvariant og den er også god for fordøyelsen og er vanndrivende. Limebasilikum (maenglak) har et lettere loddent utseende og dens matte grønne blader brukes også som pynt eller som smaksvariant. Den har en løsende virkning på fordøyelsen og er god for å lette hoste bilde11